Informatie over het vaccin

V. Wanneer krijg ik mijn vaccin?


Wanneer je wordt gevaccineerd, hangt af van je leeftijd, je beroep en je gezondheidssituatie. Deze volgorde wordt bepaald door de hogere overheid.

  

 • Sinds begin januari krijgen bewoners en personeel in woonzorgcentra ter plaatse een vaccin.  
 • Eind januari werd gestart met het inenten van het het ziekenhuispersoneel.  
 • SInds februari zijn huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen aan de beurt.  
 • In maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar. 
 • Vanaf april zijn de mensen met een essentieel beroep aan de beurt.  
 • De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. Iedereen jonger dan 18 jaar ontvangt voorlopig geen vaccin.


Het volledige tijdsschema vind je op de website van laatjevaccineren.


Je krijgt op tijd een persoonlijke uitnodiging. Het tijdstip wanneer je een uitnodiging ontvangt, hangt af van jouw leeftijd en of je tot een bepaalde risicogroep behoort en de beschikbaarheid van de vaccins. Er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van je woonplaats. 

 

V. Is vaccinatie gratis? 


Ja, de vaccinatie tegen COVID-19 is gratis. 

 

V. Is het vaccin verplicht?


Nee, je bent niet verplicht om je te laten vaccineren. 


Toch raden we je aan om een vaccin te nemen. Vaccinatie is onze belangrijkste troef om deze pandemie achter ons te laten en terug te kunnen genieten van onze vrijheid en sociale contacten. Wij roepen daarom op om je te laten vaccineren wanneer dit mogelijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar!  


Door in te zetten op vaccinatie willen we groepsimmuniteit nastreven. Groepsimmuniteit wil zeggen dat een voldoende grote groep mensen weerstand heeft opgebouwd tegen het virus. Hierdoor kan het virus zich niet meer zo eenvoudig verspreiden. Pas als meer dan 70 % van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan. 

 

V. Hoe werkt het coronavaccin?


Vaccins werken door het immuunsysteem van een persoon (de natuurlijke afweer van het lichaam) te stimuleren en voor te bereiden om een bepaalde kiem te herkennen en zich tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als je dan later met het virus besmet raakt, herkent je immuunsysteem het virus en - omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen - beschermt het je tegen het virus. 


Wil je de juiste werking van een vaccin schematisch zien? Klik dan hier.

 

V. Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?


Neen. De vaccins worden aangeboden aan beroepsgroepen, risicogroepen en leeftijdsgroepen in functie van de kenmerken en beschikbaarheid van de vaccins.


Elk type vaccin dat in de Belgische vaccinatiecampagne gebruikt wordt, is veilig bevonden en goedgekeurd. De Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) waken over de doeltreffendheid, kwaliteit en veiligheid van de vaccins.

 

V. Waarom zou ik mij laten vaccineren?

 

Met de start van de vaccinaties zetten we een volgende stap om onze inwoners te beschermen tegen het coronavirus. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en kan levens redden. Vaccinatie is onze belangrijkste troef om deze pandemie achter ons te laten en terug te kunnen genieten van onze vrijheid en sociale contacten. Wij roepen daarom op om je te laten vaccineren wanneer dit mogelijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar!  

 

Door in te zetten op vaccinatie willen we groepsimmuniteit nastreven. Groepsimmuniteit wil zeggen dat een voldoende grote groep mensen weerstand heeft opgebouwd tegen het virus. Hierdoor kan het virus zich niet meer zo eenvoudig verspreiden.

 

V. Moet ik na mijn vaccinatie de coronamaatregelen nog volgen?


Ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen. Een versoepeling zal stap voor stap gebeuren. Iedereen kan niet op hetzelfde moment worden gevaccineerd. Zolang er nog veel mensen gevaccineerd moeten worden, blijft er een risico op nieuwe golven. De coronamaatregelen blijven dus nog altijd van kracht. Pas als iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren en er voldoende mensen beschermd zijn, kunnen we de maatregelen loslaten en ons vertrouwde leven terug oppikken. 

 

V. Krijg ik als risicopatiënt voorrang?


Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar. Daarna volgen de personen met een essentieel beroep (vanaf april) en tenslotte de rest van de bevolking ouder dan 18 jaar (vanaf juni). Het volledige tijdsschema vind je hier

 

V. Hoe kan ik weten of ik een risicopatiënt ben?


Na advies van de Hoge Gezondheidsraad zijn er lijsten opgemaakt van risicopatiënten met een onderliggende aandoening. Het gaat over personen die bij een besmetting met het coronavirus meer kans hebben om in het ziekenhuis terecht te komen. Behoor je tot onderstaande groep van risicopatiënten, dan zal je huisarts dit overmaken aan de bevoegde instantie. Daarna ontvang je een uitnodiging om je te laten vaccineren. 

 

Patiënten van 45 tot 64 jaar met:


 • chronische luchtwegaandoeningen  
 • chronische hart- en vaatziekten  
 • obesitas  
 • suikerziekte  
 • chronische zenuwaandoeningen  
 • dementie  
 • kanker (met tumoren)  
 • verhoogde bloeddruk


Patiënten van 18 tot 64 jaar met: 


 • hematologische kanker (leukemie bvb.)
 • chronische nierziekten
 • chronische leverziekten
 • syndroom van Down  
 • transplantatiepatiënten (ook op wachtlijst)  
 • verstoord immuniteitssysteem  
 • hiv  
 • zeldzame aandoening


V. Wie staat op de lijst van essentiële beroepen?


Dat moet nog beslist worden door de ministers van volksgezondheid. Later volgt meer info.


V. Wat bepaalt of je als 65-jarige wordt beschouwd? Je geboortejaar of je exacte geboortedatum?


Of je als 65-jarige wordt beschouwd - en je dus nog net bij de categorie ‘65-plus’ hoort die vanaf maart wordt gevaccineerd - hangt af van je geboortejaar. Iedereen van het jaar 1956 of eerder hoort daar dus bij, ook als je bijvoorbeeld in maart nog 64 bent. 

 

V. Werkt het vaccin? Hoe lang? Ook tegen varianten? Wat als ik zwanger ben…

 

Heb je algemene vragen over de vaccins? Neem dan een kijkje op:


Deze website maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Accepteren" gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteren