Algemene info over de vaccinatiecentra

V. Waar moet ik me laten vaccineren?


Binnen de Eerstelijnszone Kempenland zijn er twee vaccinatiecentra: de site van Open Manufacturing Campus (oude Philips-site) in Turnhout en het domein van de vroegere NAVO-hallen in Weelde-Statie. Deze locaties werden bepaald op basis van organisatorische en logistieke redenen.

 

De Eerstelijnszone Kempenland bestaat uit tien gemeenten. Hieronder vind je terug waar de inwoners van de verschillende gemeenten zich kunnen laten vaccineren: 

V. Kan ik als vrijwilliger helpen in het vaccinatiecentrum?


Zeker en vast! Om de vaccinaties vlot te laten verlopen, zoeken we nog vrijwilligers. Al meer dan 1.000 mensen hebben zich aangemeld. Ook de onderwijsinstellingen Thomas More en HIVSET doen actief mee.

Alle helpende handen blijven welkom. Wil jij graag helpen op medisch vlak, bij de administratie of als steward? Meld je dan aan via het formulier op de website van ELZ Kempenland.

 

V. Kan ik naar een ander vaccinatiecentrum dichter in mijn buurt?


Nee. De Vlaamse overheid heeft de eerstelijnszones opgelegd om maximaal twee vaccinatiecentra te voorzien. Deze locaties zijn vastgelegd op basis van organisatorische en logistieke redenen. ELZ Kempenland heeft gekozen voor één vaccinatiecentrum in Turnhout en één in Weelde. Deze locaties zijn verspreid over de hele zone. Alle inwoners van de verschillende gemeenten hebben zo binnen de zone een vaccinatiecentrum op redelijke afstand. Omdat de Eerstelijnszone Kempenland qua oppervlakte één van de grootste eerstelijnszones van Vlaanderen is, zijn de afstanden voor sommige inwoners iets groter dan in andere eerstelijnszones.

 

Alle inwoners van dezelfde gemeente moeten naar hetzelfde vaccinatiecentrum. Inwoners van Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar kunnen zich laten inenten in het vaccinatiecentrum op de Open Manufacturing Campus (oude Philips-site) in Turnhout. Inwoners van Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel kunnen terecht in het vaccinatiecentrum in Weelde-Depot.

 

Als inwoner van een gemeente binnen de Eerstelijnszone Kempenland is het niet mogelijk om je te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum van een andere eerstelijnszone.

 

Voor personen die minder mobiel zijn en niet op de bestemming geraken, komt er een oplossing. Hierover volgt later meer info.

  

V. Moet ik voor mijn vaccinatie naar een vaccinatiecentrum? Kan dit niet via mijn huisarts?


Als je je wil laten inenten, moet je naar het vaccinatiecentrum. Het is niet mogelijk om je dit jaar te laten vaccineren door jouw huisarts.


Enkel voor personen die beantwoorden aan vooraf bepaalde criteria, zoals bijvoorbeeld mensen die bedlegerig zijn, is er een mogelijkheid om zich thuis te laten vaccineren door een mobiel vaccinatieteam. Dit wordt enkel in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan.  


Voor mensen die minder mobiel zijn en niet op de bestemming geraken, komt er een oplossing. Hierover volgt later meer info.

 

V. Hoeveel mensen kunnen op één dag gevaccineerd worden?


De capaciteit van het vaccinatiecentrum is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins en de inzet van medewerkers en kan in optimale omstandigheden gemakkelijk meer dan 1.000 mensen per dag bedragen.

 

V. Wordt er voldoende geoefend zodat alles vlot verloopt in het vaccinatiecentrum?


In februari werden alle procedures uitgebreid getest tijdens een proefdag. Uiteraard zonder vaccins, maar het verloop van een vaccinatiedag werd nauwgezet nagebootst. Een aantal testpersonen simuleerden specifieke situaties om eventuele problemen op te sporen en op te lossen.

Wat bleek? Beide vaccinatiecentra zijn er klaar voor! Na de zorgprofessionals kunnen de 65-plussers, risicopatiënten en personen die een essentieel beroep uitoefenen zich op deze locaties laten vaccineren. Daarna volgt de rest van de bevolking.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Accepteren" gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteren