Bouw vaccinatiecentra afgerond


In januari ging de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus COVID-19 van start in de woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Binnenkort is het de beurt aan de bredere bevolking. Vaccinatie is vrijwillig en gratis.


Vaccinatiecentra in Turnhout en Ravels


Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen veilig, snel en dichtbij zijn coronavaccin krijgt. Voor de tien gemeenten van de Eerstelijnszone Kempenland doen de oude Philipssite in Turnhout en Weelde Depot in Ravels dienst als vaccinatiecentra. 

 

De opbouw van de centra is ondertussen afgerond. Achter de schermen werken zo’n 100 mensen mee aan de organisatie. Tussen 1 en 15 februari word er een dry run gepland om alle logistieke, medische, farmaceutische en verpleegkundige processen na te kijken. Vanaf maart start het vaccineren volgens het vaccinatieschema van de federale overheid en komt de groep 65+ aan bod.

 

We gaan ons uiterste best doen om in volle capaciteit ongeveer 1.400 personen per dag te kunnen vaccinerren. Uit de praktijk zal blijken of we dit aantal nog kunnen verhogen. De maximale capaciteit is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal vaccins. De piek in vaccinaties is voorzien in juni en juli, maar we hopen op vroeger. Dat is onder andere afhankelijk van de goedkeuring en levering van vaccins bij diverse internationale farmaceutische bedrijven.

 

Wanneer je wordt gevaccineerd, hangt af van je leeftijd, je beroep en je gezondheidssituatie. Deze volgorde wordt bepaald door de hogere overheid. Het tijdsschema vind je op www.info-coronavirus.be/nl/vaccinatie.

 

Hoe verloopt een vaccinatie?


Je ontvangt een uitnodiging om naar het vaccinatiecentrum te komen. Wie geen vaccinatie wil, kan weigeren.

 

Een vaccinatie heeft een doorlooptijd van ongeveer 30 minuten en ziet er als volgt uit:


  1. Onthaal: een onthaalmedewerker checkt je gegevens. 
  2. Vaccinatie: een verpleegkundige vaccineert je.
  3. Registratie: een medewerker registreert je vaccinatie en jullie maken een afspraak voor de tweede inenting
  4. Opvolging: je mag een kwartiertje rusten onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn.

 

Momenteel wordt hard gewerkt aan de praktische organisatie. Voor mensen die minder mobiel zijn, zoeken we oplossingen. Je ontvangt meer informatie van zodra alles op punt staat.

 

Laat je vaccineren


Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en kan levens redden. Wij roepen daarom op om je te laten vaccineren wanneer dit mogelijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar!

 

Ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen. Pas als iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren en er voldoende mensen beschermd zijn, kunnen we de maatregelen loslaten en ons vertrouwde leven terug oppikken.

 

Wil jij helpen als vrijwilliger bij de coronavaccinatie?

Om de vaccinaties vlot te laten verlopen, zoeken we vrijwilligers. Al meer dan 1.000 mensen hebben zich aangemeld. Ook de onderwijsinstellingen Thomas More en HIVSET doen actief mee.

 

Alle helpende handen blijven welkom. Wil jij graag helpen op medisch vlak, bij de administratie of als steward? Meld je dan aan via het formulier op www.elzkempenland.be.

 

Vragen?


Heb je algemene vragen over de coronavaccinaties? Neem dan een kijkje op 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Accepteren" gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteren